من
با همه پستیام
به گداها
200 تومانی میدهم
با دستانی خالی
و بدون اندکی شناخت... .
و تو ... .
از دیروز عصر اصفهان هستم. اصفهان. تا حالا اصفهان شهری بود برای گذر. اولین باری است که اصفهان ماندنم به یک شبانهروز کشیده است.
خیلی خوشحالم. خیلی. نیمی از ماه مبارک رمضان را بدون اندکی پرگویی و زیادهگویی، از دست دادم. باد هوا. اما از دیروز تا حالا شاید فضایی دیگر را تجربه کردهام. دیشب بعد از افطار به این فکر میکردم که تاثیر موعظهشنیدن چهقدر زیاد است...
موعظهشنیدن. خیلی وقتها همه چیز را میدانیم. اما نیاز به انگیزهای برای شروعی دوباره داریم. برای جدا شدن از یک مسیر و پیوستن به مسیری دیگر.
بگذریم...
در این چند روزه با لیلی و مجنونهایی آشنا شدهام...
شاید به صلاح نباشد زیاد صریح بنویسم. اما همه فکرم مشغول است. مشغول یک جمله.
«لیلی و مجنون باید لنگ بیندازند»
لیلی و مجنون افسانهای. لیلی و مجنون اشعار نظامی گنجوی. لیلی و مجنونی که اسطوره عشقاند.
... . کسانی را البته از پیش میشناختم. اما کسانی را هم در این چند روزه شناختهام که عشق لیلی و مجنون در برابر عشقشان، همچون کاهی است در میانه کهکشان.
مجنون سر به بیابان گذاشت. اما اینان بیابان حیرت و حسرت را در سر دارند.
مجنون نمیتوانست کاسه شکستن لیلی را تاب بیاورد اما اینان به نگاهی راضیاند...
لیلیها و مجنونهایی که معلوم نیست کدامشان عاشقاند و کدام معشوق؛ و کدام ناز میکند و کدام ناز میخرد...
لیلیها و مجنونهایی که چهرههایشان شاداب و بشاش؛ اما درونشان سرشار از حسرت دیدار.
دیشب با خرمای سفرهای افطار کردم که برای سلامتی لیلی بود.
سفر محمود احمدینژاد به ایالات متحده برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با رخدادهایی همراه بوده که بار دیگر رسوایی رفتار زورگویان جهان را به نمایش گذاشته است.
صرفنظر از همه تحلیلها و شیوه انتقال وقایعی که از جهتهای مختلف ابراز میگردد، یک بخش از سخنان رییسجمهور اسلامی ایران در مجمع عمومی، حائز اهمیتی است که باید هزاران بار بازگویی شود.
با نگاهی گذرا به موارد ذکر شده در بند دوم ماده یک «منشور ملل متحد» به سادگی در می یابیم که سازمان ملل امروز آن گونه که تاکنون نیز این چنین بوده، هیچ محلی از اعراب ندارد. قصد یادآوری ناکارآمدی سازمان ملل و سازمان های تابعه اش ندارم اما تنها یک مورد از این بند را تنها جهت اطلاع -و شاید محض خنده!- در این جا می آورم.
1- سازمان برمبنای اصل تساوی حاکمیت کلیه اعضاء آن قرار دارد
سازمان ملل هیچگاه حتی به اندازه یک روز هم نتوانسته است وظایف خود را انجام دهد. به علاوه بارها و بارها با ابزارهایی که در اختیار داشته است، موجبات فشار بر کشورهای مختلف را فراهم کرده است؛ آنهم تنها به سود برخی دیگر از کشورهای زورگو و بیدادگر. سازمانی برای ترجیح دادن نظرات بعضی از کشورها بر مناسبات جهانی. آیا این به معنای بیمعنا شدن جمله نقل شده نیست؟ بیمعنا و خندهدار.
حال جمله دکتر احمدینژاد در سخنرانی ایشان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد:
«در میان همه سازمانهای ناکارآمد، متأسفانه شورای امنیت سازمان ملل در صدر قرار دارد.» آیا اینطور نیست؟ سازمان ملل متحد، اگر هم کارآیی داشته باشد، کارکردی برخلاف منشور ملل متحد است. سازمانی که وظیفهاش 2- توسعه روابط دوستانه در بین ملل بر مبنای احترام به اصل تساوی حقوق و خود مختاری ملل و انجام سایر اقدامات مقتضی برای تحکیم صلح جهانی بوده است، امروز شأنی جز فرمانبرداری از نئوکانهای تازه به دوران رسیده ندارد.
سازمان ملل در صدر سازمانهای ناکارآمد دنیا. این سخنی است که احمدینژاد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر زبان رانده است.
دو گونه میتوان به این سخن نگاه کرد. اگر مرعوب رفتار ریاکارانه دولتهای اروپایی و امریکا باشیم و مناسبات جنگلی جهان امروز را بر همه چیز ترجیح دهیم، بیشک خواهیم گفت «سفسطه و مغلطه احمدینژاد/احمدینژادها منجی وطن نخواهد شد» و اگر گرایش به اصول انسانی داشته باشیم، خواهیم گفت «این سخنان احمدینژاد، نشان از نبوغ انسانیت در درون او و همچنین بهرهگرفتن از تفکر جاودان اسلام ناب است»
اما به هر حال، سازمان ملل پوسیدهترین سازمان جهانی است. سازمانی پوسیده در جهانی مملو از حاکمانی وحشی و مردمانی سرخورده.
و احمدینژاد، الگویی نو برای حاکمیت اخلاقمحور و انسانی.