بخواهيد قبول کنيد يا نکنيد، مجموعهي دستآوردهاي انقلاب اسلامي در تاريخ سياسي دنيا بينظير است. ميگويم انقلاب اسلامي نه جمهوري اسلامي يا نظام اسلامي. انقلاب به سرانجام رسيد. شايد هزار بار بهتر از آن چيزي که انقلابيون در ذهنشان تصوير کرده بودند. انقلابيون توانسته بودند با خشونت حداقلي همهي ارکان حاکميت را در دست بگيرند و آن را از اعتبار ساقط کنند.
شايد من بايد خيلي آسان و ساده بگويم دستآورد اساسي انقلاب اسلامي، قانون اساسي و پايبند کردن نظام به قانون اساسي است اما اين از آن چيزهايي است که دست کم در اين دوره و زمانه کم پيدا ميشود. البته منکر همهي ضعفها و مشکلات موجود در جمهوري اسلامي ايران نميتوان بود اما وجود عنصري به نام قانون اساسي و مهمتر از آن ضمانت اجراي آن از آن دست چيزهايي است که بايد هميشه شکرگزار آن بود.
درست است که جمهوري اسلامي بعد از گذشت نزديک به سي سال از انقلاب، هنوز نتوانسته است به شيوهاي يکپارچه و منسجم همهي زير و بم مديريتي کشور را در دست بگيرد و براي آن برنامه داشته باشد، اما به هر حال دستآوردهايي از جمله قانون اساسي چيزي نيست که با اين نوع مشکلات کمرنگ شود.
شوراي نگهبان قانون اساسي دست کم از نظر حقوقي و تئوريک، مرجعي است براي ضمانت اجرا و پايبندي نظام اسلامي به قانون اساسي و شريعت اسلامي. با همهي انتقادهايي که هر شهروند جمهوري اسلامي ميتواند به عملکرد هر دستگاه و نهادي داشته باشد اما واضح است که وجود اينچنين نهادهايي بيش و پيش از همه، به نفع قانونگرايي و قانونمندي است.
شوراي نگهبان يک مثال است.
و اما آسيب جدي و غيرقابل انکاري که وجود دارد و گاهي وقتها به شدت سر بلند ميکند، اين است که مسئولان احساس تقدس بهشان دست ميدهد و فکر ميکنند هر کاري ميتوانند بکنند و بعد بگويند ما انقلاب کردهايم، ما وقتي انقلاب کرديم شما کجا بوديد، و از اين دست حرفهاي صد تا يه غاز.
بله آقاجان! شما درست ميگوييد. شما با درجهي خلوص هزار درصد رفتيد انقلاب کرديد و همه چيز درست شد، اما شما را به خدايتان قسم، اجر معنويتان را از خدا طلب کنيد و به مردم که ميرسيد فقط پاسخگو باشيد. راست و حسيني اگر ميخواهيد با اين اداها مردم را سر کار بگذاريد همان بهتر که يک آدم سکولار بيايد کار کند و مردم هم راضي باشند.
يک خواهش هم از صداوسيماي عزيز دارم و آن اينکه شما را به هر کسي دوستش داريد قسم اين همه نرويد توي خيابان و از اين و آن، سوال تاريخي «آيا شما هم در راهپيمايي عظيم 22 بهمن شرکت ميکنيد؟ چرا؟» را از مردم نپرسيد. دست کم ظاهر اين سوال را عوض کنيد. ميتوانيد بپرسيد چه فايدهاي دارد ما برويم در راهپيمايي 22 بهمن شرکت کنيم. اين همه سوال اصلا.